Maanviljelijöiden tilanteeseen saatava parannus

Kuluneella viikolla Helsingissä järjestettiin kolme suurta mielenosoitusta. Opiskelijat osoittivat mieltään keskiviikkona opintotukileikkauksista, myöhemmin samana päivänä ns. metsähallituslakia vastustavat järjestivät mielenilmaisun. Parhaiten jäi kuitenkin mieleen maanviljelijöiden traktorimarssi tänään perjantaina, jossa itsekin kävin tukemassa viljelijöiden ja maataloustuottajien vaatimuksia.

Viljelijöiden tilanne on heikentynyt viime vuosina merkittävästi.  Venäjän viennin romahtaminen, kauppojen ruokakilpailu, sekä viimeisimpänä byrokratian toimimattomuus maataloustukien ympärillä ovat saattaneet viljelijät kestämättömään tilanteeseen.  EU:n maataloustukien viivästymisen johdosta laskujen maksu ei välttämättä onnistu kaikilta viljelijöiltä ajallaan ja monia välttämättömiä hankintoja on siirrettävä. Tästä syntyy lisäkuluja, mm. perintäkulujen muodossa. Myös tuotantoeläimet saattavat kärsiä, jos eläintenpitoon suunnitellut investoinnit jäävät tekemättä tukien myöhästyttyä. On hyvä pitää tässäkin yhteydessä mielessä, että maataloustukien maksaminen ajallaan on kaikkien kansalaisten etu, ilman maataloustukia ruokatuotteiden hinta olisi moninkertainen.

Viljelijöiden tilanteen parantamiseksi Suomen tulee EU:ssa vahvemmin viljelijöiden etuihin, tukien ympärillä pyörivää byrokratiaa on vähennettävä ja tehostettava ja kauppojen hintakilpailuun saatava jonkinlainen kohtuus. Viljelijät ja alkutuotanto joutuvat aina maksamaan ruoan halpuutuksen.

Lopuksi haluaisin mainita eduskunnan kerhojen toiminnasta. Iltalehti kirjoitti aiheesta torstaina 10.3 nettilehdessään otsikolla ”Eduskunnan kerhotoimintaan tuetaan jättisummilla – tuhlataanko veronmaksajien rahoja?”. Esimerkiksi nostettiin Eduskunnan urheilukerho EUK, joka on kerhoista selvästi suurin. Sen toiminta on myös hyvin laajaa ja yleishyödyllistä, sillä se pyrkii kansanterveydelliseen valistamiseen. Itse olen puheenjohtajana Eduskunnan eläinsuojeluryhmässä, jonka vuosibudjetti on pyöreät nolla euroa. Nollabudjetilla pyörii myös moni muu aktiivikerho. Usein kerhojen vuosibudjetit ovat vain muutaman satasen luokkaa.

On hyödyllistä, että eduskunnan kuluja tarkkaillaan, mutta ylilyönneiltä olisi vältyttävä.

 

 

Comments are closed.