Mielipidekirjoitus: Pelastaisiko YLE kotimaisen tanssi- ja iskelmämusiikin?

Monet tunnetut pitkän linjan iskelmävaikuttajat ovat viime aikoina ilmaisseet huolensa kotimaisen tanssi- ja iskelmämusiikin nykytilasta. Esimerkiksi Joel Hallikainen, Esa Nieminen, Jussi ”Juhamatti” Mäkelä ja Kyösti Mäkimattila ovat avanneet suunsa asiasta. Olen heidän kanssaan samoilla linjoilla. Yleisradio on merkittävässä roolissa suomalaisen musiikin monimuotoisuuden säilyttäjänä ja kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana.

Ylen toiminnan rahoitus asettaa luonnollisesti velvollisuuden toimia organisaation julkisesti lausuttujen periaatteiden mukaisesti. Yleisradio Oy:n yhtiöjärjestyksen julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee muun muassa tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä. Ylen suuntaan on esitetty kritiikkiä sen radiokanavien soittolistojen sisällöstä useiden kotimaisten iskelmäalan ammattilaisten toimesta. Ylen radiokanavien soittolistoilla ei kuulla enää entiseen malliin kotimaista iskelmä- ja tanssimusiikkia eikä suositutkaan tanssilava- ja viihdekonserttiartistit pääse tarpeeksi usein ääneen Ylen radiotaajuuksilla.  Monille juuri perinteinen radio on se kanava, jonka kautta iskelmämusiikista nautiskellaan.

Radio Suomi on ollut perinteisesti iskelmämusiikin ystäville ykköskanava kuulla lempiartistejaan. Nykyisin ainoa varma paikka kuulla iskelmää on suosikkiartistin keikkapaikka. Radion tarjonta on hiipunut tuntuvasti viime vuosina. Jos iskelmämusiikkia ei soiteta missään, niin pikkuhiljaa genre hiipuu. Halutaanko kotimainen iskelmä kuopata?

Yleisradion tulisi yhtiöjärjestystään noudattaen panostaa myös kotimaiseen tanssi- ja iskelmämusiikkiin.  Perinteisen tanssimusiikin kannattajakunta ei ole mikään marginaaliporukkaa vaan kyseessä on miljoonayleisö, joka ei tällä hetkellä liikaa kuule lempimusiikkiaan radiokanavilta. Ottaisiko Yle tässä asiassa rivistä askeleen eteenpäin, kun kaupalliset toimijat eivät sitä tee ja pelastaisi kotimaisen tanssi- ja iskelmämusiikin?

 

Comments are closed.